Kıbrıs Trafik Cezaları

KKTC'de Trafik Cezaları ve Trafik Kurallari assagidaki gibidir. KKTC'de trafik tıpkı İngiltere'de olduğu gibi, sol şeritten akar. Bu sistem Kıbrıs'ın İngiliz sömürgesi döneminden kalma bir uygulamadır. Türkiye' de özellikle büyük şehirlerde aktif olarak araç kullanmışsanız, KKTC'de de zorlanmadan kiralık araç kullanabilirsiniz. Ancak daha önce soldan akan trafikte araç kullanmadıysanız sizler için bir kaç tavsiyemiz var

Burada trafik soldan aktığı için araçların direksiyonları aracın sağ tarafındadır. Vites kolunu ise sol elinizle kontrol ediyorsunuz. Sol elle vites atmaya zorlanacağınızı düşünüyorsanız otomatik bir araç kiralamanızı tavsiye ederiz. Önünüzdeki aracı geçmeniz gerektiğinde, önünüzdeki aracın sağ tarafından geçmeniz gerektiğini unutmayın. Çemberlerde (Dönel Kavşaklarda)Türkiye'de olduğunun aksine sağ tarafınızdan yaklaşan araca yol vermeniz gerekmektedir. Tali yoldan ana yola çıkarken önce sağ tarafınızı sonra sol tarafınızı kontrol etmelisiniz.

Kibris Trafik Cezalari

Trafik cezaları ile ilgili başlıca bilmeniz gerekenler

KKTC'de kiralık araçların trafik cezaları, araç kiralama sözleşmesinde ismi yazan kişiye yazılır.Bu cezaların ödenmesi ve takibi yine aracı kiralayan kişinin sorumluluğundadır. Adınıza yazılmış trafik cezalarını ödemeden ülkeden çıkış yaparsanız, son ödeme tarihinine kadar ödenmeyen cezalar katlanarak çoğalır ve bir sonraki ziyaretinizde size tebliğ edilerek tahsil edilir. Bu cezalar genellikle, sabit görüntülü hız kamera cezaları, kiralık otoyu kullanırken cep telefonunda konuşma, emniyet kemeri takmama, alköllü araç kullanma ve yanlış park cezalarıdır. Trafik cezaları ile ilgili başlıca bilmeniz gerekenler kısaca şöyledir

Kuzey Kıbrıs'ta genel olarak hız sınırları yerleşim yeri içinde 50 km, yerleşim yeri dışında 65 km dir. Şehir dışında ise salon araçlar için belirlenen hız limiti 80 km ile 100 km'dir. Belirli yerlere yerleştirilmiş sabit görüntülü hız kameraları vardır ve daha önce tabelalarla belirtilen hız limitinin aşılması durumunda ilgili aracın resmini çekerek gerekli idari birimlere aktarır. Sabit Görüntülü hız radar cezaları hız sırasında kamera tarafından çekilen resimler ile itiraz durumunda ispat edilebilir.

Çift sarı rengi çizgi üzerine park etmek yasaktır ve polis tarafından tespit edildiği zaman ceza yazılmaktadır. KKTC’de kiralık araç kullanırken alabileceğiniz alkol sınırı "0" promil olarak belirlenmiştir. Bu nedenle alkol alıp kiralık oto kullanmayın. Alkollü araç kullanmanın para cezası da oldukça yüksektir, aynı zamanda ehliyetinize de el konulmaktadır. Kıbrıs'ta kiraladığınız aracı kullanırken cep telefonunuzla konuşmayın. Devriye gezen polisler tarafından görülürseniz, size trafik cezası yazabilirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde araç kullanırken emniyet kemeri takmak zorunludur. Emniyet kemerinizi şehir içi yollarda ve şehirler arası yollarda olmak üzere her zaman takılı bulundurmalısınız.